18 Ağustos 2020 Salı

KAPORA NE ANLAMA GELİR, NE İÇİN VERİLİR?

  KAPORA NE ANLAMA GELİR, NE İÇİN VERİLİR? 



Konut alım satımları ile kiralama işlemlerinde en çok tartışma konusu yaratan iki madde emlakçı komisyonu ve kapora ödemeleridir. Konut alım satımlarında üzerinde en çok anlaşmazlık yaşanan konuların başında kapora ödemeleri gelmektedir. Kapora taşınmazı satan kişinin satış işlemini garanti altına almak adına alıcı taraftan satış bedelinin karşılığında belli bir miktarda önden almış olduğu ücrettir. 


 Kapora satış işleminin garanti altına alınması amacı ile tahsil edilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus satış ve satıştan cayma maddelerinin kapora sözleşmesi ile yazı altına alınmasıdır. Örneğin kişi konut kredisi çekerek ev satın almak istiyor ve önden kapora ödemesi yapıyorsa mutlaka sözleşmede konut kredisinin reddi halinde sözleşmenin iptal edileceği hükmünü eklemelidir.  Bu gibi satışın sonradan bozulabileceği haller kayıt altına alınırsa ödenen kaporanın iadesi konusunda da tartışma yaşanmayacaktır.  

EV KİRALARKEN VE SATIN ALIRKEN KAPORA NE KADAR ÖDENİR? 

Kapora ödemesi için emlakçı komisyonu gibi belirlenen kesin bir rakam bulunmamaktadır. Burada satış rakamı ya da kira sözleşmesi üzerinden belirlenen rakam üzerinden taraflar arasında karşılıklı iyi niyet çerçevesinde bir rakam belirlenir.  Önemli olan kişinin mümkün olduğunca elden nakit ödeme yapmaması, elden ödeme yapıyorsa da mutlaka kapora sözleşmesi hazırlayarak bu tutarı karşılıklı imzaların atıldığı bir kağıt ile kayıt altına almasıdır. 

 EV ALIRKEN EMLAKÇI KOMİSYONU NE KADAR? EMLAKÇIYA YÜZDE KAÇ KOMİSYON ÖDENİR, KOMİSYONU KİM ÖDER? 

Ev satın alırken ödenen bir diğer masraf ise evi sahibinden değil emlakçıdan satın alanlar için emlakçı komisyonu ödemisidir. Emlakçı komisyonu 2020 yılı için alıcı taraftan yüzde 2 ve satıcı taraftan yüzde 2 olmak üzere yüzde 4 olarak tahsil edilmektedir.  Ancak tarafların konut fiyatı için pazarlık yaparken karşılıklı anlaşmaya vararak bu tutarı paylaşabileceği gibi tek tarafın ödemesine de karar verir. Örneğin ev sahibi evin satış fiyatı üzerinden indirim yaparak emlakçı komisyonunun alıcı tarafından ödenmmesini talep edebilir. Burada karşılıklı tarafların anlaşması önemlidir.  Ev kiralarken emlakçı komisyonu için ise uygulama farklıdır. Ev kiralarken ev sahibi emlakçı komisyonu ödemez. Kiralayan taraf ise bir aylık kira bedelini geçmeyecek şekilde emlakçıya komisyon öder. 

 EMLAKÇIYI ARADAN ÇIKARMAK SUÇ MU, EMLAKÇIYA KOMİSYON ÖDENMEZSE NE OLUR? 

Evet, yasal olarak emlakçıyı aradan çıkarmak suç olup emlakçının bunu ispatlaması durumunda hem komisyon hem de mahkeme masrafları ödenmektedir.  Emlakçı vasıtası ile bir araya gelen tarafların komisyon ödememek için kendi aralarında satış yapması ve emlakçıyı aradan çıkarması hakkında çok sayıda emsal karar bulunmakta olup komisyon ödemesi yapılmak zorundadır. 

 KAPORA VE EMLAKÇI KOMİSYONU HANGİ DURUMLARDA İADE EDİLMELİDİR, HANGİ DURUMLARDA PARA YANAR? 

Evin satışı ya da kiralanmasında kiralama ya da alma sözü veren tarafın dışında gerçekleşen her türlü olumsuzluklarda kapora ve emlakçı komisyonu iade edilmelidir.  Örneğin konutta olacak tadilatın uzaması gibi nedenlerde kapora ödeyen taraf daha fazla beklemek istemezse bu durumda kapora iade edilmelidir. Yine konut kredisi onayı çıkmaması durumunda kişinin kendi isteği ile değil de kendi dışında bir zorunluluktan dolayı evden vazgeçmesi nedeni ile de para iadesi yapılmaktadır.  Ancak kapora ve komisyon ödeyen kişinin kendi özgür iradesi ile satıştan vazgeçmesi, yani düşünüp sonradan karar değiştirmesi gibi durumlarda ödediği para yanar ve iade edilmez. 

ÖNERİ:

1973 yılında kurulan RE/MAX, bugün dünyada en çok gayrimenkul satışı gerçekleştiren kurumudur. 97 Ülkede, yaklaşık 6.500 Civarı Franchise 0fisi ve 100.000'e yakın Gayrimenkul Danışmanı bulunmaktadır. Ülkemizde Tek Şirketler Grubu tarafından kurulan RE/MAX Türkiye Genel Müdürlük, Türkiye ve KKTC'yi kapsamaktadır. RE/MAX Türkiye ofisi ve gayrimenkul danışmanı tarafından yaygın modern ofisleri ile profesyonel gayimenkul pazarlama ve danışmanlık hizmeti vermektedir. 1997 yılından bugüne ülkemizde faaliyette bulunan RE/MAX, ülkemizde gayrimenkul almak/satmak isteyenlere muhteşem fırsatlar sunmaktadır.


Ben Ömer SARAÇ;
Remax As'da Gayrimenkul Danışmanıyım; sizde Remax güvencesi ve kalitesi ile benimle çalışmak isterseniz;


Sabit: 0 322 232 0101
GSM: 0 532 399 41 01

We can speak english; use whatsupp to contact with me (+90 553 304 65 96)


Paylaş :

Yazar:

Remax As'da Gayrimenkul Danışmanıyım. Sizde gayrimenkul alırken-satarken Remax güvencesi ile Ömer SARAÇ'la yolunuza devam etmek isterseniz? Ömer SARAÇ Gayrimenkul Danışmanı 0 322 232 01 01 0 532 399 41 01

Facebook Yorumlar

0 yorum: