12 Kasım 2020 Perşembe

Vergi ve SGK Prim Borcu Yapılandırması Meclisten Geçti! Emlak Vergisi Yapılandırmaya Dahil Mi?


 

Vergi ve SGK Prim Borcu Yapılandırması Meclisten Geçti! Emlak Vergisi Yapılandırmaya Dahil Mi, Af Gibi Yapılandırma Nasıl Olacak, Başvuru ve Son Ödeme Tarihi Ne Zaman?

 İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, yapılan görüşmeler sonrasında TBMM Genel Kurulunda yapılan görüşmelerde kabul edilecek meclisten geçti. Yapılan görüşmeler sonrasında meclisten geçirilen yapılandırma kanunu kapsamında emlak vergisine af bekleyenlere yapılandırma müjdesi geldi. Peki, emlak vergisi yapılandırılacak mı, yapılandırmaya dahil mi, emlak vergisi borçlarına af var mı, emlak vergisi borcu affı çıkacak mı, emlak vergisi yapılandırma son tarih ve ilk taksit ödeme tarihi ne zaman, başvuru ne zaman başlayacak, son başvuru tarihi ne zaman? 

 Emlak vergisi borcu olanlara sonunda bekledikleri müjdeli haber geldi. Emlak vergisi yapılandırması için beklenen yasal  düzenleme TBMM Genel Kurulu çatısı altında yapılan görüşmeler ile dün kabul edildi ve meclisten geçirildi. Yapılan yeni yasal düzenlemi ile emlak vergisi affı isteyenlere bekledikleri haber gelmedi ancak faizlerin silinmesi ile ekonomistler yapmış oldukları yorumlar ile "af gibi yapılandırma" değerlendirmesinde bulundu.  

İŞSİZLİK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ MECLİSTEN GEÇTİ!

 İçerisinde vergi ve sigorta borcu yapılandırması düzenlemesini de kapsayan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi dün TBMM Genel Kurulu tarafından yapılan görüşmelerin tamamlanması ile meclisten geçirildi.  

EMLAK VERGİSİ YAPILANDIRMAYA DAHİL Mİ, YAPILANDIRMA NASIL OLACAK?  

Önce komisyondan ardından da TBMM Genel Kurulu tarafından yapılman görüşmeler sonrası meclisten geçen kanun teklifi yasalaştığı yani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete ile yayımlandığı anda başvuru tarihi başlamış kabul edilecek. Yani vatandaşlar bu süreçte Resmi Gazete ile yayımlanacak olan kanunu bekleyecekler.  Meclisten geçen yasa teklifine göre emlak vergisi yapılandırması için yapılacak olan başvuruların da içerisinde dahil olduğu vergi ve sigorta borçları yapılandırması için son başvuru tarihi ise 31 Aralık 2020 olarak kabul edilecek. Yani vatandaşlar yıl sonuna kadar borçları için yapılandırma başvurusunda bulunacaklar. 

EMLAK VERGİSİ BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR? 

Ödemesi zorunlu olan vergiler arasında yer alan emlak vergisi borcu ödenmediği takdirde her ay düzenli olarak gecikme faizi işletilmekte olup taşınmaza ilişkin tapu işlemleri esnasında mutlaka borcu yoktur yazısı istenmektedir. Bu nedenle emlak vergisi borcu olan evin satışına tapuda izin verilmez. Kişi sahibi olduğu taşınmazın satış, devir gibi tapu işlemlerini yaptırırken mutlaka biriken tüm borcunu tek bir seferde ödemek zorunda kalır.  

EMLAK VERGİSİ YAPILANDIRMASI NASIL OLACAK, YAPILANDIRMA BAŞVURUSU VE İLK TAKSİT ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK? 

Yapılandırma kapsamında borçların ilk taksitte ödenmesi şartı ile uygulanan gecikme zammı tutarının yüzde 90'ı oranında borç silme yapılacak.  Yapılandırma başvurusu yapan kişilerin borçları 36 aya bölünecek ve isteyen kişilere 2 ayda bir ödeme yapma imkanı sunulacak. Yapılandırma imkanından yararlanmak isteyen kişilerin yıl sonuna kadar mutlaka başvuru yapmaları, 31 Ocak 2021 tarihine kadar ilk taksit borçlarını ödemeleri yeterli olacak.  Resmi Gazete ile kanunun yayımlanması ile beraber emlak vergisi yapılandırması için başvuru süreci başlamış olacak. 




Paylaş :

Yazar:

Remax As'da Gayrimenkul Danışmanıyım. Sizde gayrimenkul alırken-satarken Remax güvencesi ile Ömer SARAÇ'la yolunuza devam etmek isterseniz? Ömer SARAÇ Gayrimenkul Danışmanı 0 322 232 01 01 0 532 399 41 01

Facebook Yorumlar

0 yorum: